HERTA 3000 Kft.
2022-08-05 admin

Miért fontos a klíma tisztítása?

Életminőségünket nagymértékben befolyásolja a levegő minősége. A koszos klímák pedig penészspórákkal és baktériumokkal szennyezik a levegőt – ezek a szennyeződések pedig egyenesen a tüdőnkbe jutnak. Milyen egészségügyi és anyagi előnyökkel jár a klíma tisztítása? Mutatjuk!

Milyen károkat okoz a koszos klíma üzemeltetése?

 • Szüntelenül roncsolja a levegő minőségét.
 • Károsítja a szervezetet, különösen a tüdőt.
 • Súlyosan rongálhatja az alkatrészeket.

Ezért fontos a rendszeres klímatisztítás

1. Tisztább levegőt teremt

Klímaberendezése nemcsak hűti otthonát, hanem az otthonában keringő levegő tisztán tartásában is fontos szerepet játszik. Habár a klíma feladata elsősorban nem a levegő tisztítása, közvetve mégis nagymértékben befolyásolja az otthoni vagy irodai levegő tisztaságát.

A klíma koszos szűrője tökéletes táptalajt jelent a baktériumok és penészgombák elszaporodásának. Akárhányszor bekapcsolja a piszkos légszűrővel üzemeltetett légkondiját, önmagát és környezetét folyamatos egészségügyi veszélynek teszi ki.

Milyen egészségügyi panaszokat idézhet elő a koszos légkondi?

 • Köhögés
 • Nehézlégzés
 • Súlyosbodó asztmás panaszok
 • Allergiára jellemző tünetek
 • Szemirritáció
 • Fejfájás

2. Alacsonyabb villanyszámlát eredményez

Mostanában magasabb a villanyszámla az eddig megszokottnál? Ennek hátterében a légkondicionáló koszos, minél hamarabb cserélendő alkatrészei is állhatnak.

Ugyanis egy szennyeződésekkel teli légszűrő már bőven elegendő ahhoz, hogy az elvárt teljesítmény leadásához a karbantartásra szoruló klímának keményebben kelljen dolgoznia, mint korábban – ez pedig a havi villanyszámlán sem fog jól mutatni.

TIPP: Ha még lejjebb szorítaná a villanyszámla költségeit, válasszon energiatakarékos klímát!

3. Hosszabb élettartamot biztosít

A klímaberendezések legdrágább alkatrésze a kompresszor, ami csakis akkor bírja a folyamatos munkát, ha nincs túlterhelve. A klíma tisztítása pedig segít, hogy a kompresszor és a többi alkatrész is minél hosszabb idejű szolgálatot nyújthassanak.

Így hosszú évekkel hosszabbíthatja meg légkondicionálója működését – a tisztítás és a javítás költségei pedig továbbra is elenyészőek maradnak egy új klíma vásárlásához hasonlítva.

Miért bízza a klíma tisztítását szakértő kezekre?

 • Klímája ismét egészséges és kellően hűvös levegőt fog biztosítani. Habár a légszűrő tisztítása nem jelent nagy kihívást, de a klíma teljes tisztítása és műszaki ellenőrzése már szakembert igényel.
 • Csökkenti a jövőbeli karbantartási költségeket. Mint minden elektromos berendezésnél, a klímák esetén is a legjobb döntés még idejében megfékezni a bajt. Így akár egy filléres alkatrész cseréjével is megelőzhetők a későbbi, akár több százezer forintos javítási költséggel járó kiadások.

Klímája rendszeres tisztításával megelőzi a koszos szűrő és alkatrészek okozta egészségügyi és anyagi károkat. A légkondicionáló szakszerű karbantartásának köszönhetően otthona levegője tisztább, villanyszámlája alacsonyabb, készüléke pedig garantáltan hatékonyabb lesz!